5 (+1) vinkkiä seuratuen hakemiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman seuratoiminnan kehittämistuen – eli tuttavallisemmin seuratuen – hakuaika vuodelle 2024 on käynnissä ja jatkuu aina torstaihin 30.11.2023 kello 16:15 saakka. Urheiluseurat voivat hakea tukea lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen.

Seuratuki on jo pitkään ollut seuroille merkittävä rahoituskeino uuden ja innovatiivisen toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. Tuen potentiaalinen merkitys on kasvanut entisestään, sillä suurin haettava avustussumma on 25 000 euroa.

Kokosimme seuratukea hakeville viisi täsmävinkkiä ja yhden bonuksen (+1), jotka suosittelemme pitämään mielessä jo ennen hakemuksen laatimista.

1. Hae tukea uuden toiminnan kehittämiseen

Seuratuki on hanketuki, jota ei pääsääntöisesti myönnetä seuran perustoimintaan, vaan se on tarkoitettu uuden toiminnan käynnistämiseen tai nykyisen kehittämiseen. Seuratukea jaetaan sekä toiminnallisiin hankkeisiin että palkkaushankkeisiin. Yhteistä molemmille tukimuodoille on, että tuen avulla tulee kehittää uutta toimintaa seurassa. Näin ollen palkkaustukea ei myönnetä jo olemassa olevien työntekijöiden palkkoihin, eikä toiminnallinen tuki ole tarkoitettu nykyisten liikuntaryhmien kulujen kattamiseen.

2. Älä jätä hakemusta viime tippaan

Seuratuen haku on tänä vuonna auki tasan yhden kuukauden ajan. Hätäisesti kasaan väännetyt ja heikosti suunnitellut hakemukset jäävät mitä todennäköisimmin ilman myöntävää tukipäätöstä. Siitä huolimatta moni seuratoimija jättää hakemisen joka vuosi viimeisille päiville. Isoillekin seuroille on käynyt menneinä vuosina lapsuksia, ja suunniteltua (tai pahimmassa tapauksessa jo käynnistettyä) hanketta varten tarvittu seuratuki on jäänyt kokonaan hakematta.

Mattimyöhäisille mahdollisen hikoilemisen aiheen tarjoilee myös se, että hakeminen vaatii nykyään vahvaa tunnistautumista. Tämän takia hakemuksen lähettämistä ei missään tapauksessa kannata jättää viimeisille hakuminuuteille – varsinkaan, jos hakemuksen jättäjä ja nimenkirjoitusoikeudellinen tunnistaja ovat kaksi eri henkilöä.

3. Huomioi harrastuksen hintakatto

Seuratuen avulla pyritään ehkäisemään lasten ja nuorten liikuntaharrastamisen kallistumista. Näin ollen tukea ei pääsääntöisesti myönnetä toiminnalle, jonka kuukausihinta ylittää 50 euroa. Seuratuki soveltuukin erittäin hyvin matalan kynnyksen toiminnan kehittämiseen kalliimpien ja totisemmin treenaavien kilparyhmien rinnalle. Erityisen mielellään seuratukea myönnetään hankkeille, joiden avulla saadaan kalliiksi mielletyissä lajeissa aikaiseksi edullisempia harrastusryhmiä.

4. Tutustu tarkemmin seuratuen tavoitteisiin ja hakukohtaisiin myöntöperusteisiin

OKM:n sivuilta löytyvissä hakuohjeissa on listattu aimo kasa seuratuelle asetettuja tavoitteita ja hankkeiden arvioinnissa huomioon otettavia asioita. Näihin kannattaa tutustua huolellisesti jo ennen hankkeen tarkempaa suunnittelua. Kirjavat tavoitteet mahdollistavat monenlaisia hankkeita ja samalla hyvät lähtökohdat myös elintärkeiden perustelujen rakentamiselle omassa hakemustekstissä. Listalla luetelluista kohdista pitäisikin löytyä mielellään useampi syy sille, miksi juuri teidän seuranne tulisi saada hankkeelleen seuratukea.

5. Uskalla hakea

Monimutkaiselta ja työläältä tuntuva hakuprosessi saattaa pelottaa osaa hakijoista. Tämän takia ei kuitenkaan missään tapauksessa kannata jättää hakemusta tekemättä. Seuratuki on loistava ruohonjuuritason tukimuoto, jonka avulla urheiluseuroilla on mahdollisuus kokeilla rohkeasti uusia toimintamuotoja pienimmillään vain 25 % hankkeen kuluista kattavalla omavastuuosuudella.

(+1.) Askel kohti seuratukea

On vielä bonusvinkin aika.

Mikäli hankkeen suunnittelussa tai itse hakemuksen laatimisessa ilmenee haasteita, on apua onneksi tarjolla pikaisellakin varoitusajalla.  Seura­tukiasiat kuuluvat ydinosaamiseemme, ja asiantuntemuksemme on nyt helposti seurojen hyödynnettävissä riskittömän hakuyhteistyön muodossa. Tavoitteenamme on, että yksikään tuetusta hankkeesta haaveileva seura ei jäisi hakemuksensa kanssa pulaan.

Tarjoamme apua hakuprosessin kaikkiin vaiheisiin – ideoimme hankkeita ja laadimme konkreettisesti laadukkaita hakemuksia puolestanne. Tarvittaessa voimme keskustella myös mahdollisuudesta auttaa teitä itse hankkeen toteuttamisessa.

Heräsikö jo kysyttävää? Seuraavat linkkien kautta saat lisätietoa:

Lue tarjoamastamme hakuyhteistyöstä tarkemmin

Ylöjärven Ilveksen referenssitarina viime vuoden hakukierrokselta

Ota meihin yhteyttä