Ole se muutos

Urheilu- ja liikuntaorganisaatioiden maailmassa visiot ja realiteetit ovat harvoin toistensa parhaita ystäviä. Sen sijaan ne muodostavat jokseenkin ikuiselta tuntuvan taisteluparin, jonka keskinäisissä kamppailuissa realiteetit vetävät yleensä loppujen lopuksi pidemmän korren.

Visiot ovat kuin innokkaita lapsia, joilla on paljon luovia toiveita ja hauskoja – mahdollisesti villejäkin – ideoita. Realiteettien roolissa ovat tietenkin vanhemmat, jotka joutuvat varsin usein tylsästi torppaamaan houkuttelevatkin ehdotukset. Ajoittain kukkarossa väijyy ikävän tuttu matti. Välillä suunnitelma ei ole lähtökohtaisestikaan toteuttamis­kelpoinen. Silloin tällöin idean toimeen­­­pano taas tuntuu olevan liian suuren työmäärän ja mutkikkaan tien takana.

Monet urheilun ja liikunnan parissa tavalla tai toisella operoivat toimijat joutuvat niin ikään toistuvasti käymään jaakobinpainia tuttujen realiteetti­pulmien kanssa: toiveet erilaisten askareiden tehokkaasta edistymisestä ja kehityksen vauhdittamisesta ovat olemassa, mutta niiden toteuttamiseen vaadittaville pelimerkeille varattu ämpäri ei pursua yli äyräiden. Pande­mian kaltaiset haasteet pudottavat toki vielä kookkaan kirsikkansa tutuista haasteista kyhätyn kakun päälle.

Rekrytoinnin realiteetit

Arkisen kiireen keskellä yllättäen eteen tupsahtava projekti tai vaikkapa ajankohtaisen sesongin seurauksena lisääntyvä työmäärä aiheuttaa usein tilapäisen, mutta sitäkin huutavamman pulan osaavasta alan henkilöstöstä. Sähäkkää reagointia vaativiin ja akuutisti muuttuviin tilanteisiin työn­tekijän rekrytointi tarjoaa kuitenkin harvoin organisaation kannalta joustavan saati taloudellisesti kestävän ratkaisun.

Tyypillisessä esimerkkitapauksessa vaikkapa kahden kuukauden mittaisen projektin vuoksi työntekijäksi palkattava ammattilainen on rekry­tointi­prosesseineen, sivukuluineen ja budjetin yli läikkyvine tunteineen lukuisille toimijoille utopiaa. Pidemmänkin rupeaman tapauksessa uusi työntekijä saattaa näyttäytyä monille organisaatioille high risk, low reward -tyyppisenä tilanteena, jossa hutirekrytoinnin uhka painaa vaaka­kupissa ymmärrettävästi aivan liian paljon. Karu realiteetti on myös se, että sopivia työntekijöitä ei ole jonoksi asti ylipäätään saatavilla.

Oman lukunsa muodostavat erilaiset kehitysprojektit, joita ei yksinkertaisesti ehditä tai pystytä viemään käytäntöön. Syyt löytyvät jälleen tavalla tai toisella resursseista joko kiireen, osaamis­vajeen tai kukkaron muodossa. Seurauksena hienot ja myös toteutuessaan pian itsensä korkojen kera takaisin maksavat visiot jäävät ideoineen ikävän usein yleisurheilu­metaforalla ilmaisten telineisiin. Vähintään niiden kohtalona on lojua pitkään pöytälaatikossa odottaen niin sanotusti parempaa hetkeä – jota ei välttämättä koskaan tule.

Tarkoitus ei ole synkistellä, vaan tunnustaa tosiasiat: pula koulutetuista sekä ennen kaikkea toimialaa syvällisesti ymmärtävistä tekijöistä koskettaa lukuisia urheilu- ja liikunta­organi­saatioita. Ongelma on helppoa sivuuttaa rakentamalla keppihevonen eri sektoreilla tai toimialoilla keski­määrin vallitsevien resurssien ja realiteettien vertailusta. Samalla taustalla tuntuu olevan harha eräänlaisesta status quosta – vallitsevasta tilasta, jossa totuttuja toimintatapoja ei voi muuttaa.

Ajatusmalli on toki inhimillinen, mutta samalla ikävän fatalistinen. Se nimittäin ohjaa ajattelua liikunta- ja urheilukenttää uhriuttavaan suuntaan, sillä pelkkien resurssierojen taakse meneminen ei tee haasteidensa kanssa hikoilevien organi­saatioiden maailmasta parempaa paikkaa. Tilanteen ei tarvitsisi olla ankea, eikä ankeuteen pitäisi yhdenkään kehitys­haluisen toimijan joutua tyytymään.

Lupauksemme

Askel Sportsin syntyä on alusta asti ohjannut vahvasti ajatus siitä, että urheilu- ja liikuntaorganisaatiot ansaitsevat enemmän. Enemmän ammattitaitoisia tekijöitä. Enemmän osaamista. Enemmän mahdollisuuksia kehittyä ja tavoitella haaveita.

Mutta mitä kaikkea Askel Sports lupaa organisaatioille olla? Vastauksen tarjoaa ydinarvojemme pohjalta rakennettu arvo­lupauksemme:

Olemme joustava kumppani. Ratkaisumme mahdollistavat sujuvan arjen, jatkuvan laadun ja kokonais­valtaisen kehityksen. Autamme asiakkaitamme hyödyntämään resurssejaan tehokkaammin.

Olemme kekseliäs visioija. Rakas­tamme rohkeiden innovaa­tioiden kehittelyä ja taklaamme ketterästi haasteen kuin haasteen. Autamme asiakkaitamme tekemään niin pienistä kuin suurista unelmista totta.

Olemme huolellinen toimija. Meille ”viimeisen päälle” ei ole pelkkä sanonta, vaan ehdoton kunnia-asia. Autamme asiakkaitamme viemään laadun uudelle tasolle ja hiomaan pienetkin yksityiskohdat kuntoon.

Joustava ja ymmärtävä ystävä

Toimintamme keskeisin arvo on joustavuus. Se merkitsee, että valjastamme osaamisemme ja asiantuntemuksemme toimijoiden käyttöön juuri silloin, kun sille on aidosti tarvetta; juuri niin pitkäksi aikaa kuin tarve jatkuu; sekä juuri sellaisella laajuudella, joka yhdessä parhaaksi nähdään. Pystymme tuottamaan asiakkaillemme palkitsevan tunteen siitä, että rajallisia resursseja on panostettu tehokkaasti organisaation hyödyksi. Joustavuus viittaa myös haluun mukautua muuttuviin tilanteisiin ja auttaa asiakkaitamme kunkin omista lähtökohdista käsin.

Saman käsitteen kautta rakentuu myös luonteva silta missiomme äärelle. Sen mukaan Askel Sports on urheilu- ja liikunta­organisaatioiden paras ystävä.

Tiivistetysti paras ystävä merkitsee meille sitä, että kuuntelemme, ymmärrämme ja autamme. Ammattitaitomme ohella asiakkaamme voivat aina luottaa kykyymme hahmottaa sitä maailmaa, jossa alan organisaatiot elävät päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Ymmärryksen avulla löydämme parhaan ystävän tavoin toimijoiden vaihteleviin tilanteisiin sopivat ratkaisut, joihin on helppoa olla tyytyväinen. Toisin sanoen toteutamme asiakkaidemme toiveet kustannus­tehokkaasti – eikä rajallisia resursseja valu hukkaan.

Ole se muutos

Lukemattomia ihmisiä inspiroinut Mahatma Gandhi sanoi aikanaan, että “ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä”.

Visiomme kertoo, mikä muutos aiomme itse olla:

Haaveilemme maailmasta, jossa urheilu- ja liikuntaorganisaatioilla ei ole pula alalle koulutetuista tekijöistä. Visiomme tulevaisuus on ketterä, selkeä ja osaava. Sen keskiössä on kunnianhimoinen ja yhteistyökykyinen kulttuuri, jonka ansiosta toimijat uskaltavat entistä rohkeammin tavoitella sujuvaa arkea, laadukasta jälkeä sekä kokonaisvaltaista kehitystä.

Sekä Gandhin klassikkoaforismin että visiomme hengessä haluamme inspiroida kaikenlaisia urheilu- ja liikuntaorganisaatioita uskomaan rohkeasti unelmiinsa.

Itse uskomme, että Askel Sports on jonain päivänä myös teidän organisaationne paras ystävä.

 

 

Millaisista palveluista olisi teille juuri nyt eniten hyötyä? Seuraavista linkeistä löydät osa-alueita, joiden parissa olemme mielellämme avuksi.

Markkinointi ja viestintä

Hallinto

Tapahtumat

 

Etusivulle